Wartości cosinus n
hhhhh: Może to banalne ale mam problem, otóż może mi ktoś powiedzieć jakie wartości pzyjmuje cosn ?
Nieraz widzę takie coś −1<cosn<1 a często np 0 < cos22 < 1 i za chiny nie potrafię tego
zrozumieć
Bo wiem, że sinus przyjmuje −1,1
1 gru 20:21
Janek191:
− 1 ≤ cos n ≤ 1 ⇒ 0 ≤ cos2 n ≤ 1
1 gru 20:23
hhhhh: a czemu tak ? Mógłbys mi jasniej wytłumaczyć ?
czy w takim razie sin2n tez będzie 0<sin2n<1 ?
1 gru 20:25
Janek191:
0 ≤ sin2 n ≤ 1
1 gru 20:28
Janek191:
Te wzory są prawdziwe dla x ∊ℛ
Dla n ∊ ℕ będzie 0 < sin2 n < 1
1 gru 20:30
hhhhh: Mogę prosić o wytłumaczenie czy musze to zapamiętac?
1 gru 20:30
Janek191:

Patrz na wykres funkcji
y = sin n niebieskie punkty
− 1 < sin n < 1
więc
0 < sin
2 n < 1
1 gru 20:42
hhhhh: Rozumiem skąd jest −1,1 , ale nie rozumiem skąd sin2n robi się 0
1 gru 20:55
Adamm: jeśli sinx≥0
1≥sinx≥0
1≥sin2x≥0
jeśli sinx<0
0>sinx≥−1
1≥−sinx>0
1≥sin2x>0
zatem, 1≥sin2x≥0
1 gru 20:57
Janek191:
sin n ≠ 0 bo sin π*n = 0 ale π*n nie jest liczbą naturalną lecz niewymierną.
1 gru 21:01
Adamm: no chyba że n=0
1 gru 21:03
hhhhh: Janek oczywiscie chodziło mi skąd sin2n robi sie 0<sin2n<1 , skoro bez potegi sinn jest
−1<sinn<1
1 gru 21:06
Kamil: bo te liczby jak je podniesiemy do kwadratu zawsze będą dodatnie

te od −1 do 0
1 gru 21:07