pilne prosze o pomoc
krysia: Funkcja kosztów pewnego produktu wynosi
k(q) = 300q + 400q3 − 112 q4
gdzie q oznacza liczbę wyprodukowanych jednostek tego produktu.
Średni koszt tego produktu dany jest wzorem
k ' (q) = 300 + 1 200q2 − 13 q3
Wyznacz, przy jakiej liczbie wyprodukowanych jednostek q tego produktu, średni koszt będzie
najmniejszy.
1 gru 19:57
Adamm: pochodna jest źle
1 gru 20:01
krysia: Taką otrzymałam treść zadania.. A jaki powinien byc wzor zeby to wyliczyc?
1 gru 20:02
Adamm: k'(q)=300+1200q2−448q3
1 gru 20:03
krysia: przepraszam, pomylilam, powinnam zapisac w ulamku, zle to zrobilam.
prawidłowo :
k(q)= 300 q + 400q3− 112 q4
k'(q)= 300+ 1200q2 − 13q3
jak teraz to obliczyć?
1 gru 20:10
Adamm: szukamy przy jakim q mamy najmniejszy k'(q), czyli liczymy k''(q), ekstrema i znak pochodnej
1 gru 20:11
Adamm: oczywiście mówiąc "pochodnej" mam na myśli pochodną drugiego rzędu
1 gru 20:13
krysia: nie liczylismy nigdy pochodnych drugiego rzedu, nie da sie obliczyc tego zadania bez tego?
1 gru 20:14
krysia: istnieje moze na obliczenie tego zadania jakis wzor ?
1 gru 20:16
Adamm: pochodna drugiego rzędu to inaczej druga pochodna, pochodna pochodnej
1 gru 20:17
krysia: czyli k''(q) = 2400q −q
2
1 gru 20:18
Adamm: tak, dokładnie
1 gru 20:19
krysia: aha to rozumiem. a moglbys podpowiedziec do dalej zrobic?
1 gru 20:19
krysia: czy ktos moglby naprowadzic?
1 gru 20:26
Adamm: mam problem, k'(q) nie posiada najmniejszej wartości
1 gru 20:26
krysia: hm.. mam do wyboru odpowiedzi
a) q= 2400
b) q= 1200
c) q= 300
d) q= 400
e) q=√2 400
1 gru 20:28
krysia: a jak nalezy to obliczyc?
1 gru 20:30
Adamm: czy q jest ograniczone z góry?
1 gru 20:31
krysia: tresc zadania jest taka jak napisalam i odpowiedzi do wyboru. nie wiem...
1 gru 20:32
Adamm: a może tam ma być największy?
1 gru 20:33
krysia: sprawdzilam, chodzi o najmniejszy koszt.
1 gru 20:34
krysia: a liczyles z tymi danymi, ktore poprawilam?
1 gru 20:35
krysia: ktoras odpowiedz jest blizsza twoim wyliczeniom ?
1 gru 20:41
Adamm: najmniejsza wyszła odpowiedź a)
1 gru 20:44
krysia: bardzo Ci dziekuje, a moglbys powiedziec jak to wyliczyles?
1 gru 20:47
Adamm: podstawiałem wszystkie odpowiedzi, tak jak mówiłem, nie ma żadnego ograniczenia dla k'(q)
1 gru 20:53