proszę o sprawdzenie
Anna: firma dostała zlecenie wybrukowania chodnika.Wysłała 7 niewykwalifikowanych brukarzy
do tego i 3 wykwalifikowanych . Każdy z niewykwalifikowanych brukarzy potrzebowałby
88 godzin na wykonanie tego chodnika samodzielnie a każdy wykwalifikowany 25% mniej
niż niewykwalifikowanych . Wszyscy członkowie ekipy pracowali od początku do końca
a) oblicz w ile godzin ekipa wybrukuje chodnik
b) oblicz jaką część chodnika wykonują osoby niewykwalifikowane
x ilość godzin
88 * 0,75 = 66
| 7 | | 3 | |
| x + |
| x = 1 ⇒ x = 8 ilość godzin |
| 88 | | 66 | |
b) 8 * 7 = 56