W jakim przedziale f-cja maleje
Daniel: Dzień dobry. Proszę o pomoc!
f(x)= x/ex
Muszę podać w jakim przedziale funkcja bedzie malec, jej dziedzine oraz ekstrema.
1 gru 19:52
Daniel: pomoze ktos?
1 gru 19:57
Janek191:
D f = ℛ
Policz pochodną .
1 gru 19:58
Daniel: f'(x) = ex−xex/(ex)2
1 gru 20:00
Daniel: Prosze o pomoc bo nie umiem sobie poradzic
1 gru 20:05
Janek191:
| | ex − x*ex | |
f '(x) = |
| = 0 ⇔ x = 1 |
| | ( ex)2 | |
W punkcie x = 1 pochodna zmienia znak z + na − , więc f ma w x = 1 maksimum
lokalne.
1 gru 20:09
Janek191:
Funkcja f rośnie w ( −∞ , 1)
Funkcja f maleje w ( 1, + ∞)
1 gru 20:11
Daniel: dziękuję Ci bardzo, czyli funkcja maleje w przedziale (0;+∞) a rosnie w przedziale (+∞;1).
czy tak jst dobrze?
1 gru 20:12
Daniel: a tak, dziekuje Ci bardzo
1 gru 20:12