Iloczyn współrzędnych punktu M jest równy:
Terry: Punkty A, M, B są współliniowe (punkt M leży między punktami A i B) i takie, że A=(−23, −9),
B=(17, 21)
oraz |MB|=3|AM|. Iloczyn współrzędnych punktu M jest równy:
a)−18
b)−14,5
c)19,5
d)11,5
1 gru 19:30
Janek191:
M = (x, y)
→
MB = [ 17 − x, 21 − y ]
→
3 AM = 3* [ x + 23, y + 9 ] = [ 3 x + 69 , 3 y + 27 ]
zatem
[ 17 − x, 21 − y ] = [ 3 x + 69, 3 y + 27 ]
17 − x =3 x + 69 i 21 − y = 3 y + 27
4 x = − 52 i 4 y = − 6
x = − 13 i y = − 1,5
x*y = − 13*(−1,5) = 19,5
==================
1 gru 19:45