odbijanie sie funkcji
krzysiek: Kiedy funkcja się odbija od osi OX ?
Mam funkcje fx= ln(x2+1) wyliczylem juz pochodna f'= 2x/(x2+1)
miejsca zerowe to 2 x = 0 x2+1=0 x2=−1
x= 0 x=1 u x=−1
czy w tym przypadku wykres odbije sie od zera bo rozwiazaniami moze byc takze1 oraz −1 ?
1 gru 19:17
Jack:
a czy masz gdzies podwojny pierwiastek?
x2 = 0 −−>x*x = 0 czyli x = 0 lub x = 0 (pierwiastek podwojny, albo po prostu dwukrotny)
(x+1)2 = 0 −−−> (x+1)(x+1) = 0 −−−> x=−1 lub x = − 1 (pierwiastek podwojny)
x2−1 = 0 −−−> (x−1)(x+1) = 0 −−−−> x = − 1 lub x = 1 (nie ma pierwiastka podwojnego)
a co do twojego postu, co to za, ze posluze sie mocnym slowem "herezje"
Po pierwsze x2+1 ≠ 0 (bo nie nalezy do dziedziny, zatem od razu wiemy ze tam nie ma ekstremow)
Po drugie, rozwiazanie rownanie x2+1 = 0 to :
x2 + 1 = 0
x2 = − 1 (sprzeczne w zbiorze liczb rzeczywistych)
zatem jedynym punktem podejrzanym o ekstremum jest x = 0 (pierwiastek pojedynczy)
a zasada odnosnie odbijania to jesli pierwiastek jest k−krotny (dla k parzystego) to sie
odbija, jesli nieparzystego to nie odbijamy.
np. x2 jest to pierwiastek dwukrotny, odbijamy
x4 odbijamy
x6 odbijamy
x3 nie odbijamy, x nie odbijamy, x9 nie odbijamy
1 gru 19:25
Nati: Dziękuję Ci, czyli funckja posiada tylko minimum w 0, nie posiada maksimum ?
1 gru 19:39