ekstrema funkcji
Nati: Ekstrema funkcji:
f(x)= x2*ex
wyliczyłam juz pochodna tej funkcji f'(x)= ex*(2x+x2)..
Nie wiem jakie beda miejsca zerowe i dlatego nie moge znalezc ekstremow
1 gru 19:10
Nati: jak przyrownuje ex do zera to jak to wyliczyć? moge prosic o pomoc?
1 gru 19:13
Adamm: ex(2x+x2)=0
2x+x2=0
x=0 lub x=−2
1 gru 19:13
Adamm: ex>0
1 gru 19:13
Jack:
f'(x) = 0 ⇔ ex(2x+x2) = 0
ex = 0 lub 2x+x2 = 0
kiedy ex = 0 ? otoz odp. nie ma takiego rozwiazania w zbiorze rzeczywistym.
gdyz funkcja ax > 0, a nie = 0.
zatem zostaje nam
2x+x2 = 0
x(2+x) = 0
x = 0 lub x = − 2
rysujemy na osi... itd
1 gru 19:16
krzysiek: dzięki czyli wychodzi na to ze funkcja ma minimum w x=0 oraz maks w x=−2 ? czy dobrze liczę ?
1 gru 19:20
Nati: masz to samo zadanie? tak mi tez wychodzi ze funkcja ma min w 0 i maks w −2. Ktoś może
potwierdzić?
1 gru 19:35
Jack:

max (−2) = ....
min (0) = ...
1 gru 20:08