.
KAROLINA: Pomoże mi ktoś.?!
1. Wyznacz wszystkie liczby m tak, aby funkcja liniowa była funkcją malejącą.
a) f(x)=15mx−3
b) f(x)=(2m+3√3)x
c) f(x)=(3m+2)x−4
d) f(x)=|m−2|x+2
2. Wyznacz wszystkie liczby m tak, aby funkcja liniowa była funkcją stałą.
a) f(x)=mx+2
b) f(X)=(3m−√3)x−2
c) f(x)=|5m+2|x−3
d) f(x)=(m2−4)x+1
BŁAGAM! NIE ROZUMIEM TEGO.... DZIĘKI Z GÓRY!
12 sty 16:28
Godzio: skoro funkcja f(x) = ax + bma byc malejaca to a< 0 w
"a" to wszystko co stoi przy x
dla przykładu zrobie a i d
b) |m−2| < 0 to jest sprzeczność, więc ta funkcja nigdy nie jest malejąca
2.
funkcja jest stała dla a=0
zrobie przykład b, c i d
b) 3m−
√3 =0
3m=
√3
c) |5m+2| = 0
5m+2=0
5m=−2
d) m
2−4 =0
(m−2)(m+2) =0
m= 2 v m=−2
12 sty 16:46
KAROLINA: Ok dzięki

A w 1 zadaniu przykład c to jak ma być.?
12 sty 16:56