wielomian, paramter, dwumian, przedział
WIELOMIAN: Dany jest wielomian W(x)=(m−4)x2−(m+6)x2−(m−1)x+m+2 jest podzielny przed dwumian x+1.
Dla jakich wartości parametru m suma odwrotności jego pierwiastków jest większa od 0,25.
1 gru 18:48
WIELOMIAN: up
1 gru 19:15
Eta:
Najpierw przepisz poprawnie ten wielomian !
1 gru 19:18
WIELOMIAN: W(x)=(m−4)x
3−(m+6)x
2−(m−1)x+m+3
Przepraszam bardzo, starość nie radość
1 gru 19:20
===:
Jak zwykle ...
Przepisanie treści zadania bez błędów to naprawdę wielka sztuka
1 gru 19:23
Kacper:
Ciekaw jestem waszego rozwiązania
1 gru 19:45
WIELOMIAN: Też jestem dość ciekawy, bo nawet nie świta mi jak za to się zabrać
1 gru 19:50
===:
czyżby
Kacper =
Wielomian
1 gru 20:01
WIELOMIAN: Nie
1 gru 20:02
WIELOMIAN: Dodam, że jest to zadanie maturalne z 2002
1 gru 20:04
Adamm: sprawdzasz kiedy m−4=0, musi być założenie że m+2≠0
| | x1x2x3+x1x24+x1x3x4+x2x3x4 | |
= |
| |
| | x1x2x3x4 | |
i lecisz ze wzorami Vieta
1 gru 20:07
===:
albo tak
W(−1)=0 wyjdzie coś ciekawego ... podzielisz przez (x+1) i analizujesz otrzymany wielomian
stopnia drugiego i założenie dla jego
pierwiastków
1 gru 20:18
Eta:
Z dzielenia Hornerem przez (x+1) otrzymujemy:
W(x)= (x+1)[(m−4)x
2−2(m+1)x+m+3]
x
3= −1
parametr m musi spełniać układ warunków
| | 1 | |
1/ dla m= 4 W(x)= (x+1)(m+3) x= −1 to |
| >0,25 |
| | (−1)2 | |
zatem
m=4
lub:
2/ parametr m musi spełniać układ warunków
i Δ≥0
i m−4≠0
| | 1 | | 1 | |
i −1+ |
| + |
| >0,25 ⇒ (x1+x2)2−2x1x2> 1,25(x1*x2)2 |
| | x12 | | x22 | |
teraz wzory Viete
'a
.........................................
i część wspólna warunków 2/
Odp: ......m∊ ........ U {4}
1 gru 20:18
Eta:
@Adamm ? ...... skąd 4 pierwiastki wielomianu st. 3 w zbiorze R
1 gru 20:20
WIELOMIAN: Dziękuję bardzo wszystkim i przepraszam za ten błąd !
1 gru 20:21
Adamm: Eta, źle spojrzałem
1 gru 20:24
Eta:
1 gru 20:25
Kacper:
Chodzi mi o coś innego.
1 gru 21:39