Funkcja f określona jest wzorem 𝑓(𝑥)=2𝑥+1. Napisz wzór funkcji g, gdy
Dawid: 7. Funkcja f określona jest wzorem 𝑓(𝑥)=2𝑥+1. Napisz wzór funkcji g, gdy:
𝑔(𝑥)=𝑓(𝑥+1) b) 𝑔(𝑥)=𝑓(𝑥2−3𝑥) c) 𝑔(𝑥)=(2−𝑥)
Jak to zrobic? O co tutaj chodzi, muszę podstawić to co jest w nawiasie pod x w funkcji 2x+1
czy co?
1 gru 18:23
Adamm: a) g(x)=f(x+1)=2(x+1)+1
inne analogicznie
1 gru 18:36
Dawid: Czyli zawsze za x podstawiamy to co jest w nawiasie, dalej bd
b) 2(x2−3x)+1 itd?
1 gru 18:42
Dawid: Jeszcze pytanko, a jak mam taki wykres funkcji:
https://scr.hu/2iir/wzbb6
to jak mam odczytac miejsca zerowe funkcji
g(x), nie moge przeciez podstawic za zadnego x bo to nie jest funkcja liniowa i nie mam jej
wzoru.
Chyba, ze musze przesunac po prostu o 3 w dół, zgadza sie?
1 gru 18:44