matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matematyka
kasia:
oblicz długość y=x
3/2
0≤x≤1
1 gru 18:21
Adamm:
∫
0
1
√
1+(x
3/2
)'
dx = ∫
0
1
√
1+(3/2)
√
x
dx t=1+3
√
x
/2, x=0 to t=1, x=1 to t=5/2 2t/3−2/3=
√
x
4t
2
/9−8t/9+4/9=x (8t/9−8/9)dt=dx ∫
1
5/2
(8t/9−8/9)
√
t
dt = ∫
1
5/2
8t
3/2
/9−8t
1/2
/9dt =
8
2
2
=
[
t
5/2
−
t
3/2
]
1
5/2
=...
9
5
3
1 gru 18:46