matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
problem z pochodną z tw. de'hospitale'a
pingwinek120:
1
1
lim (
−
)
x
sinx
x→0 Sprowadziłam to do wspólnego mianownika pózniej w liczniku wyciągnęłam "x" przed nawias ale wychodzi mi symbol nieoznaczony 0/0 może ktos ma jakis inny pomysł?
1 gru 18:19
pingwinek120:
ktos pomoże ?
1 gru 18:29
Adamm:
1
1
sinx−x
−
=
x
sinx
xsinx
sinx−x
cosx−1
−sinx
lim
x→0
=lim
x→0
=lim
x→0
=0
xsinx
sinx+xcosx
2cosx−xsinx
1 gru 18:35
pingwinek120:
ahh to tak
dzięki za pomoc
1 gru 18:41
pingwinek120:
a taka jeszcze:
π
lim (
−x)tgx
2
π
x→
2
1 gru 18:51
pingwinek120:
bardzo proszę ?
1 gru 19:02