Czy wektory u,v,w są liniowo niezależne?
BiednyStudent: Czy wektory u,v,w są liniowo niezależne?
a) u =(1,2,3), v =(2,3,4), w =(3,4,5)
b) u =(1,0,1,2), v =(0,1,1,0), w =(2,3,5,4)
Robię to tak:
α(1,2,3)+β(2,3,4)+γ(3,4,5)=(0,0,0)
I mam układ równań:
α+2β+3γ=0
2α+3β+4γ=0
3α+4β+5γ=0
wyszło mi: γ=0 i jak podstawiam do innych równań co mi wyszły, to jest α=0 i β=0
Dobrze wyszło ? No i co to znaczy ? Są zależne czy nie ?
W b z kolei robiąc tak samo wyszło mi:
0=0
Dobrze ? Jak tak, to co to oznacza ? Zależne czy nie ?
1 gru 18:12
g: Niezależne. Były by zależne gdyby jakieś niezerowe α,β,γ spełniały układ równań.
2 gru 17:27
Janek191:
b) 2*( 1,0,1,2) + 3*(0,1,1,0) = ( 2, 3, 5, 4)
2 gru 20:47