Ze zbioru {1,2,3...,12} losujemy kolejno bez zwracania dwie różne liczby
abi: Ze zbioru {1,2,3...,12} losujemy kolejno bez zwracania dwie różne liczby. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że pierwsza liczba będzie parzysta, a iloczyn wylosowanych liczb
będzie podzielny przez 6
Kompletnie nie wiem jaka jest omega, znalazłem 18 liczb a powinno byc 19
(2,3)(2,9)(4,3)(4,9)(6,1)(6,3)(6,5)(6,7)(6,9)(6,11)(8,3)(8,9)(12,1)(12,3)(12
,5)(12,7)(12,9)(12,11)
1 gru 18:10
abi: up
1 gru 18:51
abi: :(
1 gru 20:18
Mila:
X= {1,2,3...,12}
X
p={2,4,6,8,10,12}− liczby parzyste
A− pierwsza wylosowana liczba jest parzysta
|A|=6*11
B− iloczyn wylosowanych liczb jest podzielny przez 6
Liczby parzyste dzielę na podzbiory:
X
1={2,4,8,10} i X
2={6,12}
Liczby podzielne przez 3
X
3={3,6,9,12}
|A∩B|=4*4+2*11=16+22=38
Jeżeli parzysta jest ze zbioru X
1, to druga liczba musi byc ze zbioru X
3 (4*4 mozliwości),
jeżeli parzysta jest ze zbioru X
2, to druga może dowolna z pozostałych liczb ze zbioru X
1 gru 21:31