pomoc :(
Kalina : Po skróceniu ułamek 2x2−4x przez x−2 dla x≠2 jest równe A) 2x2−2 B) 2x C) x2−4 D) x−2
12 sty 16:25
Kalina : pomocy
12 sty 16:33
Godzio:
| 2x2−4x | | 2x(x−2) | |
| = |
| = 2x |
| x−2 | | x−2 | |
12 sty 16:46
Kalina : dzięki
jeszcze mam takie zadanie :
Po wykonaniu działania x−2 przez x+ x przez x+2 wyrażenie ma postać
a − x2−2x przez x(x+2)
b− x2−4 przez x(x+2)
c− 2x2−4 przez x(x+2)
d− 2x2−2x przez x(x+2)
12 sty 16:58
Adam: Godzio pomozesz mi w zadaniu?
12 sty 16:59
Godzio:
| x−2 | | x | | (x−2)(x+2) | | x2 | | x2−4 +x2 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| =
|
| x | | x+2 | | x(x+2) | | x(x+2) | | x(x+2) | |
C
Adam jak dam rade to pomoge
12 sty 17:01
Kalina : dzięki wielkie
12 sty 17:02
Kalina : Skróć podane wyrażenie wymierne :
x3+5x2−x−5 przez x2+4x−5
12 sty 17:04
Kalina : :(
12 sty 17:10
Godzio: zauważ że:
x2+5x2−x−5 = x3−x + 5x2−5 = x(x2−1) + 5(x2−1) = (x2−1)(x+5) = (x−1)(x+1)(x+5)
x2+4x −5 = x2 −x +5x−5 = x(x−1) +5(x−1) = (x−1)(x+5)
jak widać (x−1)(x+5) się nam skróci i zostanie x+1
12 sty 17:18
hj:
13 sty 20:26
Dawid:
13 sty 20:27
matma ;/: po wykonaniu działania x−2/x + x/x+2 wyrażenie ma postać : a: x2−2x/x(x+2) B. x2−4/x(x+2)
C.2x2−4/x(x+2) D.2x2−4/x(x+2)
3 lis 17:47
ania: odp.C
3 lis 18:08
Madeline: 2m2+4m=−2
8 gru 00:01
5-latek: 2m2+4m+2=0 i licz dalej
8 gru 00:02