tttt
majka: jak rozwiazac taki uklad rownan
x+y+z=63
(y+15)
2=(x−1)(z+37)
wyznaczam po kolei zeby miec tylko jedna niewiadoma ale ciagle mi niewychodzi mogłby ktos
rozwiazac do momentu az dostane
rownanie kwadratowe z tego?
1 gru 17:10
Janek191:
Z 2) x + z = 2y
Wstawiamy do 1)
2 y + y = 63 ⇒ y = 21
x + z = 42
z = 42 − x
więc
1 gru 17:13
Kacper:
Podstaw y z drugiego równania do dwóch równań pozostałych
1 gru 17:14
Janek191:
( 21 + 15)
2 = ( x − 1)*( 42 − x + 37)
36
2 = (x − 1)*(79 − x)
Oblicz x , a następnie z
1 gru 17:22
majka: dzieki w tym całym wyznaczaniu zgubiłam 15 przy y
1 gru 17:27