Miejsca zerowe
Andrzej Duda : Wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x)=cos(2x−π/6)+1
1 gru 17:06
Janek191:
| | π | | π | |
f(x) = 0 ⇔ cos ( 2 x − |
| ) = − 1 ⇔ 2 x + |
| = π +2π*k ⇔ |
| | 6 | | 6 | |
| | 5 | |
⇔ 2 x = |
| π + 2π*k , k − dowolna liczba całkowita |
| | 6 | |
1 gru 17:10
Janek191:
Podziel jeszcze stronami przez 2 ( bo zapomniałem )
1 gru 17:10
Krzysiek: cos(2x−π/6)+1=0
cos(2x−π/6)=−1
cos(2x−π/6)=cos(π)
2x−π/6=π+2kπ k ∊ C
2x=7π/6 + 2kπ
x=7π/12 + kπ
1 gru 17:12
Krzysiek: Janek ma błąd panie prezydencie.
1 gru 17:13
Janek191:
| | π | | π | |
Faktycznie ma być − |
| zamiast |
| i dalej .... |
| | 6 | | 6 | |
1 gru 17:24
Krzysiek: Haha no właśnie, chciałeś oszukać pana prezydenta, miłego wypoczynku w obozie koncentracyjnym
1 gru 17:40
Janek191:
Nie będzie tak źle
1 gru 17:42
Andrzej Duda: Dziękuję rodacy
1 gru 17:45