działanie
Debil matematyczny: Wykonaj dzialania, a następnie oblicz wartość wyrażenia dla a=−3
a2−252a+1 : a2−10a+252a−6
1 gru 16:38
Adamm: | a2−25 | | a2−10a+25 | | (a−5)(a+5) | | 2a−6 | |
| : |
| = |
| * |
| = |
| 2a+1 | | 2a+6 | | 2a+1 | | (a−5)2 | |
| | (a+5)(2a−6) | |
= |
| |
| | (2a+1)(a−5) | |
1 gru 16:42
Debil matematyczny: I co z tym dalej zrobić?
1 gru 16:48
Kacper:
Umiesz liczyć ?
1 gru 16:52
Debil matematyczny: No właśnie nie
1 gru 16:54
Kacper:
To my Ci nie pomożemy nauczyć się dodawania i mnożenia.
1 gru 16:56
Debil matematyczny: Jestes tu jeszcze?
1 gru 16:58
Janek191:
Teraz za a wstaw liczbę ( − 3)
1 gru 16:59
Debil matematyczny: =
18+18−30−30−18+30−3−5 
?
1 gru 17:00
Debil matematyczny: No wstawiłem ale nie wiem czy dobrze licze
1 gru 17:01
Janek191:
| | ( − 3 + 5)*( 2*(−3) − 6) | |
w(−3) = |
| = |
| | ( 2*(−3) + 1)*(− 3 − 5) | |
| | 2* (−12) | | − 24 | | 3 | |
= |
| = |
| = − |
| |
| | − 5 *( − 8) | | 40 | | 5 | |
1 gru 17:06
Debil matematyczny: Nie wiem czemu ale mi wyszło −6
1 gru 17:08
Janek191:
Ja też nie wiem
1 gru 17:26
Debil matematyczny: A jaka była kolejność mnożenia ze tam ci wyszło 2*(−12) i −5*(−8)
1 gru 17:32
Janek191:
− 3 + 5 = 5 − 3 = 2
2*(−3) − 6 = − 6 − 6 = − 12
2*(−3) + 1 = − 6 + 1 = − 5
− 3− 5 = − 8
1 gru 17:35
Debil matematyczny: Licząc licznik : (−3+5)*(2*(−3)−6) to chyba jest z pierwszego nawiasu 2 a z drugiego −6−6 czyli
2×(−6−6)
1 gru 17:36
Debil matematyczny: Sorry o tym myślałem a coś poryp.alem
1 gru 17:44