Szybkie zadanko, pomocy.
MtB: Hej, mam problem z tym zadaniem.
Jeśli kąty α,β oznaczają kąty ostre trójkąta prostokątnego oraz sinα = 2sinβ, to ile równa się
cosα?
Dziękuję za pomoc !
1 gru 15:36
Omikron: α+β=90
o
β=90
o−α
sinα=2sin(90
o−α)=2cosα
1 gru 15:40
Jerzy:
| | 1 | |
sinα = 2sin(90−α) = 2cosα ⇔ cosα = |
| sinα |
| | 2 | |
1 gru 15:41
Adamm: α=π/2−β
sinβ=sin(π/2−α)=cosα
sinα=2cosα
5cos
2α=1
1 gru 15:42
Jerzy:
Oj ... nie tak
1 gru 15:43
Jerzy:
Skąd wytrzasnąłeś : 5cos2α = 1 ?
1 gru 15:44
Adamm: to chyba oczywiste skąd
1 gru 15:46
Jerzy:
Nie widzę tego.
1 gru 15:47
Adamm: sin2x+cos2x=1
1 gru 15:47