obliczy ktos pochodna?
miczi: y=3√x/x2+1
obliczy ktos pochodna ?
1 gru 14:04
1 gru 14:06
miczi: w rozwiazaniu odpowiedz jest nastepujaca :
y'=3(1−3x2)/2√x(x2+1)2
1 gru 14:08
miczi: Tylko o tok rozwiązania mnie interesuje , nie rozumiem wgl pochodnych
1 gru 14:09
Jerzy:
Po uprzadkowaniu .... mój wynik, to to samo.
| | f | | f'*g − f*g' | |
Korzystamy ze wzoru na pochodną ilorazu funkcji : ( |
| )' = |
| |
| | g | | g2 | |
1 gru 14:12
miczi: y'=3(1−3x2)/2√x(x2+1)2
Poprawka takie jest rozwiąznie , ale nie wiem skad sie to zabrało
1 gru 14:12
'Leszek: Czy chodzi Ci owzor funkcji
Jezeli tak to pochodna tej funkcji wynosi
| | ( 3√x ) ' *( x2 + 1) − ( 3√x)*(x2 + 1) ' | |
f ' (x) = |
| |
| | ( x2 + 1 )2 | |
1 gru 14:13
miczi: No tak chodzi o tą funkcje , a wynik podałem niżej. I chodzi o rozwiązanie skąd się to zabrało
1 gru 14:16
'Leszek: To juz powinienes wiedziec jak to sie robi ,pokazal Ci to p.Jerzy i ja.
1 gru 14:19
miczi: Ok dzięki .
1 gru 14:20
Jerzy:
| | x2 + 1 − 4x2 | | 1 − 3x2 | |
...przekształcamy ... = 3* |
| = 3* |
| |
| | (x2 +1)2 | | (x2 + 1)2 | |
1 gru 14:24
1 gru 14:46
Jerzy:
s'(t) = 4cos−5t*sint
1 gru 15:01
Jerzy:
| | 2sin2t | |
Możesz to zapisać też tak: = 2*2*sint*cost*cos−6t = 2sin2tcos−6t = |
| |
| | cos6t | |
1 gru 15:08