to
Alex: Czy dobrze rozwiązałem te nierówność?
6x−8y=12 (w liczbach całkowitych)
NWD(6;8)=2
3x−4y=6
3x=(4y+6) /:3
x=(4y/3)+2
y=3k + r , gdzie k∊z i r∊{0;1;2}
x=(12k+3r)/3 +2
y=4k+(3r/3)+2 ⇒ r=1
x=4k+3 i y=3k+1
1 gru 11:53
Alex: *równość^^
1 gru 11:55
Jerzy:
Niech: k = 1
x = 4*1 + 3 = 7
y = 3*1 + 1 = 4
6x − 8y = 6*7 − 8*4 = 42 − 32 = 10 ≠ 12
1 gru 11:57
Alex: to co źle zrobiłem?
1 gru 12:38
Jerzy:
Przecież Ci pokazałem,że żle.
1 gru 12:40
Alex: Jerzy jak nie chcesz odpowiedziec na pytanie to nie spamuj.
1 gru 13:04
5-latek: Przeciez odpowiedzial Ci na pytanie .
czytaj ze zrozumieniem
Nalezalo zadac pytanie
A jak to w takim razie zrobic ? (a nie obrazac
1 gru 13:07
Alex: Szanowny panie Jerzy czy byłbyś na tyle wspaniałomyślny by wytłumaczyć mi jak to zrobić gdyż
nie potrafię wykryć w czym zrobiłem błąd.
1 gru 13:10
Jerzy:
3x − 4y = 6
3x = 6 + 4y
| | 4 | |
x = 2 + |
| *y , zatem musi być: y = 3*k |
| | 3 | |
Odp:
x = 2 + 4k
y = 4k
1 gru 13:13
Jerzy:
Literówka ...
x = 2 + 4k
y = 3k
1 gru 13:13
5-latek: ax+by=c
tutaj masz ze c jest wielokrotnoscia jednego ze wspolczynnikow (tutaj a)
c= ac1 mamy ax+by=ac1 kladziemy y=0 dostajemy x=c1
Ostatecznie mamy x=c1−bt y=at
tutaj masz
6x−8y=12
kladziemy y=0 to 6x=12 to x=2
wiec x=2+8t
y=6t
1 gru 13:14
5-latek: Moze spojrzysz sobie do ksiazki W.Sierpinski Rozwiazywanie rownan w liczbach calkowitych
(chcialem kupic
Na allegro byla po 17zl .
Albo Biblioteczka matematyczna nr 3
Jan Banarski
ROwnania nieoznaczone , Ulamki lancuchowe KOmbinatoryka i Dwumian Newtona . (cienka 150 stron .
Naprawde polecam .
1 gru 13:21
Jerzy:
Cześć
małolat 
...gubisz rozwiązanie: x = 6 , y = 3
1 gru 13:26
Alex: Zrobiłem błąd rachunkowy.
3x−4y=6
3x=(4y+6) /:3
y=3k + r , gdzie k∊z i r∊{0;1;2}
x=[4(3k+r)+6)]/3
x=4k+(4r+6)/3 ⇒ r=0
x=4k+2
y=3k
wczesniej po mnozeniu miałem 3r a nie 4r.
1 gru 13:30
5-latek: No witaj

I to jeszce zgubilem
1 gru 13:30