Prawdopodobieństwo
Ania: Rzucamy pięć razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo, że wypadnie więcej orłów niż reszek
1 gru 00:02
:::=:=:=:::
|Ω|=2
5
A −−− wypadnie więcej orłów niż reszek
A={(OOORR),(OOOOR),(OOOOO)}
| | 5! | | 5! | |
|A|= |
| + |
| +1= ...=16=24 |
| | 3!*2! | | 4! | |
P(A)=...
1 gru 00:50
Ania: Ω jest jasna, ale IAI=....... + 1/czyli same OOOOO/ TEŻ WIEM, ALE TA PIERWSZA CZĘŚĆ?
1 gru 23:04
Mila:
(O,O,O,R,R) − 5 elementów możesz ustawić na 5! sposobów,
ale 3 O są nierozróżnialne i 2 R też nierozróżnialne to dzielimy przez 3!*2!
To są permutacje z powtórzeniami.
1 gru 23:07
Ania: hmm
1 gru 23:51
jc: Nie może wypaść tyle samo, a więc prawdopodobieństwo, że wypadnie więcej orłów
będzie takie samo, jak prawdopodobieństwo, że wypadnie więcej reszek.
W sumie 1, czyli każde ze wspomnianych prawdopodobieństw = 1/2.
1 gru 23:59
Ania: o to już bardziej do mnie przemawia, dziękuję
2 gru 00:01