Wykaż, że przekątna trapezu wpisanego w koło jest prostopadła do ramienia.
benc:

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak udowodnić, że przekątna trapezu wpisanego w koło jest
prostopadła do ramienia? Zadanie potrafie rozwiązać ale nie chciałbym stracić punktów przez
taką rzecz na sprawdzianie.
Przekątna y= 12 cm
Odcinek |EB|= 144/13 cm
Wysokość H= 60/13 cm
Ramiona = |AD| = |CB| = 5 cm
Wydaje mi się, ze trzeba jakoś wykorzystać informacje (a+b)/2 = 144/13 cm. Nie wiem jak to
ubrac w słowa, prosiłbym o pomoc!
30 lis 23:37
benc: Oczywiście b = |AB|
30 lis 23:41
Mila:
Podaj całą treść.
30 lis 23:43
benc: W trapezie równoramiennym dane są: długość ramienia 5 cm, długość przekątnej 12 cm i długość
wysokości trapezu 60/13 cm. Oblicz:
a) pole trapezu
b) pole koła opisanego na tym trapezie.
Wszystko obliczyłem, odpowiedzi mi się zgadzają. Z tyłu książki jest wskazówka do podpunktu b):
wykaż, że przekątna trapezu jest prostopadła do ramienia. Tylko na tym mi zależy.
30 lis 23:45
Milo: AB jest średnicą tego okręgu, więc kąt o którym mowa jest kątem wpisanym opartym na średnicy.
30 lis 23:58
benc: Nie bardzo rozumiem o którym kącie mowa? I dlaczego AB jest średnicą bo zastanawiam się jak to
wykazać.
1 gru 00:00
5-latek:
1 gru 00:05
Mila:

Przekątna trapezu wpisanego w okrąg jest prostopadła do ramienia, jeżeli AB jest średnicą
(wtedy kąt C=90
o jako wpisany oparty na średnicy).
Do obliczenia pola koła potrzebny jego promień.
Zatem musisz obliczyć AE.
|AB|=13
Jeżeli zauważysz , że trójkąt o bokach 5,12,13 jest Δprostokatnym, to masz dł. promienia.
| | | | 12 | |
Jeżeli nie zauważysz , to liczysz np. sinA= |
| = |
| |
| | 5 | | 13 | |
Z tw. sinusów:
2R=13
I masz to samo.
1 gru 00:07
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
czy juz jestes zdrowa ? Ostatnio pisalas ze bylas przeziebiona .
1 gru 00:16
benc: Oh w pitagorasie 25/13 − 3600/13 = x2 zamiast minusa dałem plus. Chyba pora iść spać, dzięki
za tak wyczerpującą odpowiedź i sorry za taki głupi kłopot.
1 gru 00:17