matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
Michał05:
Zd6 W prostokątnym trójkącie przyprostokątna stanowi 28% przeciwprostokątnej.Wówczas Sinus α kąta przyległego do krótszej przyprostokątnej jest równy
7
7
18
24
a)
b)
c)
d)
25
25
25
25
30 lis 22:36
Mila:
28
Jeżeli jedna z przyprostokątnych jest równa
c
100
to drugą obliczamy z tw. Pitagorasa.
7
(
c)
2
+x
2
=c
2
25
49
c
2
+x
2
=c
2
625
49
x
2
=1c
2
−
c
2
625
576
x
2
=
c
2
625
24
x=
c − dłuższa przyprostkątna
25
24
b=
c
25
24
c
25
sinβ=
c
24
sinβ=
25
30 lis 22:52
Michał05:
Dziękuję bardzo za pomoc.
1 gru 08:08