Help z fizyki
Ralf: Pomóżcie mi z zadaniem z fizyki.
Z równi o kącie nachylenia 45 stopni zsuwa się beczka z wodą. Jaki jest współczynnik tarcia
jeśli w trakcie zsuwania nachylenie wody w beczce do poziomu wynosi 30 stopni?
30 lis 22:31
Jack:

rysunek
30 lis 22:44
jc:
Beczka zsuwa się z przyspieszeniem a. Patrzymy na beczkę, jak na układ nieinercjalny.
Suma przyspieszenia ziemskiego i przyspieszenia przeciwnego do a powinna być
odchylona od pionu o 30 stopni. Najdź wartość a, a potem odpowiedni współczynnik tarcia.
30 lis 22:47
Ralf: trochę inny. kąt 30 stopni jest między linią wody a linią poziomą. woda nie jest poziomo
30 lis 22:47
Ralf: Moglibyście mi to rozpisać? nie widze tego
30 lis 22:53
jc:

(g − a/
√2) : (a/
√2) =
√3
a = g /
√2 − f g/
√2
f = 2−
√3
30 lis 23:17