zadanka
PrzyszlyMakler: 1. Liczba rozwiązań równania (x+1)
3+ (x+1)
2=0 jest równa....
[ to zadanie zamkniętę] nie wiem jak zrobić, doprowadzam do postaci:
2x
3 +3x
2 +15x + 9 =0 I nie widzę żadnego pierwiastka "na oko".
| | 8 | |
2.wiedząc, że sin2x = |
| oblicz sin6x + cos6x |
| | 9 | |
doprowadziłem do postaci (sin
2x + cos
2x)
3 − 3sin
2xcos
2x(sin
2x+cos
2x)
a wyjściowa informacja sinxcosx= 8/9 potęguję obustronnie i podstawiając do doprowadzonej wers
| | 37 | | 11 | |
wyżej postaci wychodzi mi − |
| a odpowiedź to |
| |
| | 27 | | 27 | |
3.rozwiąż równanie 2sin
2x +sin5x +sinx = 1
tutaj się nie wykażę, nie mam pojęcia co zrobić z sin5x
Proszę o pomoc
30 lis 22:29
Eta:
1/ (x+1)2(x+1+1)=0 ⇒ ..........
30 lis 22:31
Eta:
| | 3 | | 3 | | 8 | | 11 | |
2/ .......=1− |
| *(2sinx*cosx*2sinx*cosx)*1=.... = 1− |
| *( |
| )2= |
| |
| | 4 | | 4 | | 9 | | 27 | |
30 lis 22:35
PrzyszlyMakler: w 1 jest odpowiedź, że ma jedno rozwiązanie
30 lis 22:36
PrzyszlyMakler: Eto, w drugim kompletnie nic nie rozumiem. Moj sposob jest zly?
30 lis 22:37
Milo: Więc jest zła, o ile sztucznie nie zawęzili dziedziny. Sprawdź, zarówno −1 i −2 spełniają
równanie.
30 lis 22:38
30 lis 22:39
Omikron: Dobrze zapisałeś równanie w pierwszym? Bo ta postać co Ci wyszła nie zgadza się z treścią.
30 lis 22:39
Eta:
3/ 1−2sin
2x= cos(2x) i sin(5x)+sinx= 2sin(3x)*cos(2x)
i mamy równanko

cos(2x)(2sin(3x)−1)=0
i działaj dalej
...................
30 lis 22:39
Mila:
x=−1
L=(−1+1)3+(−1+1)2=0=P
x=−2
L=(−2+1)3+(−2+1)2=(−1)3+(−1)2=−1+1=0
Widzisz, że są dwa rozwiązania?
30 lis 22:41
Eta:
Boicie się ,że nie dam rady? ;>
30 lis 22:42
PrzyszlyMakler: Oczywiście, że źle przepisałem 1.

Jeju, przepraszam.
1. (x+1)
3 + (x+2)
3=0 [odp. 1]
30 lis 22:42
Metis: Etuś
30 lis 22:43
Omikron: Wzór na sumę sześcianów
30 lis 22:43
Metis: 1) a3 + b3 =...
30 lis 22:43
PrzyszlyMakler: aaa... no tak, potraktować to jako a
3 + b
3, eh nie myślę. A to z tym zadaniem 3, to genialne.
Szkoda, że na to nie wpadłem

Mógłby ktoś nieco bardziej rozpisać 2?
30 lis 22:44
Eta:
1/ (x+1)3= (−x−2)3 ⇒ x+1= −x−2 ⇒ x= ...
30 lis 22:45
Ralf: w 2 zadaniu sinxcosx = 4/9
30 lis 22:45
Ralf: nie odświeżyłem strony zanim napisałem
30 lis 22:45
Eta:
Co jest dane w zad2 ? napisz porządnie i bez błędów

i co masz obliczyć !
30 lis 22:51
PrzyszlyMakler: | | −3 | |
W drugim skąd jest to |
| ? Skąd ten mianownik? |
| | 4 | |
30 lis 22:52
Eta:
2sinx*cosx = sin(2x) i drugie 2sinx*cosx= sin(2x)
zatem 3( sinx*cosx* sinx*cosx)
więc brakuje dwie dwójki a jest tylko 3
| | 1 | | 3 | |
stąd zapisałam −3* |
| ( 2 *2 ......) = − |
| *sin2(2x) |
| | 4 | | 4 | |
30 lis 22:56
PrzyszlyMakler: analizuję i nic, Eto

Nie wiem co jest nie tak z moim sposobem.
30 lis 23:13
Eta:
| | 8 | |
2/ wiedząc,że sin(2x)= |
| |
| | 9 | |
oblicz sin
6x+cos
6x = (sin
2x+cos
2x)
3−3sinx*cosx*sinx(sin
2x+cos
2x)=
| | 1 | | 3 | | 3 | |
= 1 −3* |
| *4sinx*cosx*sinx*cosx= 1− |
| *sin(2x)*sin(2x)=1− |
| *sin2(2x)= |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 8 | | 3 | | 64 | | 16 | |
=1− |
| *( |
| )2=1− |
| * |
| = 1− |
| = |
| | 4 | | 9 | | 4 | | 81 | | 27 | |
i po bólu
30 lis 23:23
30 lis 23:54
PrzyszlyMakler: Eta już chyba niestety poszła spać, ale czy może byłby ktoś, kto podjąłby próbę wytłumaczenia
tego tak topornej jednostce, jaką bez wątpienia jestem? PS. Chciałbym podziękować wszystkim, a
w szczególności Ecie którzy pomagali mi dotychczas w tym temacie. Jesteście super
1 gru 00:25
Mila:
Pewnie tu wpadnie i znowu będzie mieć pretensje, że się wtrącam.
Do jutra. Ide spać.

dobranoc.
1 gru 00:29
PrzyszlyMakler: To ja też idę, ale nie odpuszczę temu zadaniu. Do jutra, a właściwie do dziś
1 gru 00:30
Omikron: Makler, wszystko masz dobrze.
| | 4 | |
=1−3sin2xcos2x=1−3( |
| )2=... |
| | 9 | |
1 gru 00:31
PrzyszlyMakler: przecież sinxcosx = 8/9...
to sin2xcos2x = 64/81
1 gru 10:49
1 gru 10:56
5-latek: sin(2x)= 2sin(x)*cos(x)
1 gru 11:00
PrzyszlyMakler: Nawet nie wiecie jakie facepalm zaliczam. Morduję się z tym zadnaiem i frustruję, bo nie
rozumiem Waszych rozwiązań, a przez ten cały czas byłem przekonany, że sin2x = sinxcosx.
Dziękuję Wszystkim za pomoc i cierpliwość...
1 gru 11:02