ciągi
primo: | | 3n+4n | |
oblicz granice: n√ |
| |
| | 4n+5n | |
mam to zrobić z trzech ciągów i wiem na czym to polega, ale nwm jakie wartości wybrać z
licznika i mianownika ogólnie w takich ułamkach jest jakaś zasada pomoże ktoś ?
30 lis 22:23
primo: ? up
30 lis 22:46
primo: ?
30 lis 23:08
primo: ? up
30 lis 23:35
Jack:
ja bym to tak zrobil (nie wiem czy na pewno jest poprawnie)
| | 3n+4n | | 4n((3/4)n +1) | |
n√ |
| = n√ |
| = |
| | 4n+5n | | 5n((4/5)n+5) | |
| | 4 | | (3/4)n +1) | | 4 | | 4 | | 4 | |
= (( |
| )n)(1/n) * n√ |
| = |
| * n√4/5 = |
| *1= |
| |
| | 5 | | (4/5)n +5) | | 5 | | 5 | | 5 | |
30 lis 23:55
Jack: oczywiscie wszedzie zapis limes
30 lis 23:58
Jack:
i wlasciwie poprawniej byloby napisac (sama koncowka)
| | 4 | | 4 | | 4 | |
... = lim (( |
| )n)(1/n) * n√4/5 = |
| * 1 = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
teraz lepiej
1 gru 00:09