limes
fitas: oblicz granicę ciągu
30 lis 22:02
misiek: tw. o 3 ciągach
30 lis 22:04
30 lis 22:04
fitas: a jak to zrobić z tw o 3 ciągach?
30 lis 22:06
misiek: Nie zrobisz jednak

POmyliły mi się zadania
30 lis 22:06
Charlie_wykałaczka: −1/n <= an <= 1/n
30 lis 22:07
fitas: | | sinx | |
Janek, skąd wiemy, że lim |
| =1 |
| | x | |
30 lis 22:09
Adamm: z geometrii
30 lis 22:09
Charlie_wykałaczka: no nie patrz na moją odp, bo się pomylilem, jak wyżej z tw o 3 ciągach sie nie da
30 lis 22:11
Adamm: mamy nierówność 0<sinx<x dla x∊(0;π/4) którą się udowadnia geometrycznie
| | sinx | |
mamy też xcosx<sinx<x i na mocy tw. o 3 ciągach limx→0 |
| = 1 |
| | x | |
30 lis 22:12
fitas: ok, dziękuje wszystkim za pomoc
30 lis 22:22
Jack: no i jak od dawna wiadomo sinx dla malych katow przyjmuje wartosci x (w przyblizeniu)
zatem sinx/x=x/sinx=1
30 lis 22:24