Matematyka dyskretna - struktury algebraiczne.
anon: 1. Niech (G, ◦) będzie grupą z elementem neutralnym e. Wykaż, że
(a) element a ∈ G spełnia warunek a ◦ a = a wtedy i tylko wtedy, gdy a = e,
(b) jeżeli a, b ∈ G są takimi elementami, że a2 = e i b2 = e, to (a ◦ b)2 = e wtedy i tylko
wtedy, gdy a ◦ b = b ◦ a
2. Niech (G, ◦) będzie grupą z elementem neutralnym e. Niech a, b ∈ G. Wykaż, że
(a ◦ b)2 = a2 ◦ b2 wtedy i tylko wtedy, gdy a ◦ b = b ◦ a.
3. Niech (G, ◦) będzie grupą ∀a,b∈G a ◦ b = ab + a + b.
(a) Znajdź wszystkie elementy a ∈ G spełniające warunek a ◦ a = 0.
(b) Wykaż, że jedyną podgrupą cykliczną rzędu 2 grupy (G, ◦) jest ({0, −2}, ◦).
(c) Czy grupa (G, ◦) zawiera podgrupę cykliczną rzędu 3?
Proszę o pomoc.
30 lis 21:49
anon: W zadaniu 3. G=R\{−1}
30 lis 22:16
Ralf: 1. (a) element neutralny nie zmienia wartości elementów grupy. Dla mnożenia, dzielenia jest to
1 dla dodawania, odemjowania 0. wystarczy teraz że rozważysz 2 przypadki, dla mnożenia i
dodawania, nie wprost. załóż, że a≠e. otrzymasz dwie sprzeczności z założeniem. ja bym to tak
rozwiązał
30 lis 22:25
anon: Podbijam, bardzo zależy mi na rozwiązaniu. To pilne
30 lis 22:51
Anon: Podbijam, pomocy!
1 gru 08:20