granica
Ela: Dobrać stałe a i b, tak aby funkcja okreslona wzorem byla ciagla w punkcie x
0 = 0
{
√|x + 2| dla x <0
f(x) = { b dla x=0
{
{ tg x / ax dla 0 < x < pi/2
nie mam nawet pojecia jak sie za to zabrac

znaczy wiem ze trzeba policzyc
granice pierwszego ale nie mam pojecia jak i co pozniej zrobic
30 lis 21:29
Milo: lewostronna wynosi
√2
b musi więc też tyle wynosić
| | sinx | | 1 | | 1 | |
Prawostronnną zapisujemy: lim |
| * |
| = 1 * |
| i też musi wynosić √2 |
| | x | | acosx | | a | |
30 lis 21:34
Jack:
funkcja jest ciagla w danym punkcie x
0 jesli
f(x
0) = lim przy x−>x
0− f(x
0) = lim przy x−>0
+ f(x
0)
zatem
f(x
0) = f(0) = b
lim
√|x+2| =
√2
x−>0
−
stad juz wiemy ze b =
√2
| | tgx | | sinx | | sinx | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| * |
| = |
| = |
| |
| | ax | | cosx * ax | | x | | a*cosx | | a*1 | | a | |
x−>0
+
| | 1 | | 1 | | √2 | |
zatem |
| = √2 −−−> a = |
| = |
| |
| | a | | √2 | | 2 | |
30 lis 21:35
Ela: Okej dzieki wielkie

aa lewostronna mam policzyc z twiedrdzenia o tzrech ciagach czy jeszcze jakos inaczej ?
30 lis 21:35
Ela: aaaaa racja zapomnialam ze w 0 mam liczyc
30 lis 21:36
Ela: Dzieki wielkie jeszcze raz
30 lis 21:36
Janek191:
lim f(x) =
√2
x→0
−
lim f(x) = U{1}[a}
więc
| | 1 | |
`1 = a*b = a √2 ⇒ a = |
| |
| | √2 | |
30 lis 21:37
Milo: Wystarczy że podstawisz 0 za x

Możesz tak zrobić, bo nie wychodzi żaden symbol nieoznaczony ani nic w tym guście.
30 lis 21:37
Ela: Faktycznie

za duzo zadan juz chyba na dzisiaj mam xD
30 lis 21:39