Reguła de L'Hospitala
Pati: Korzystając z reguły de L'Hospitala obliczyć granice:
lim (1+x)lnx
x→0+
Proszę o rozpisanie tego zadania.
30 lis 21:19
Adamm: limx→0+ (1+x)(1/x)*(x/lnx) = [ e0 ] = 1
30 lis 21:24
Pati: a jaka nieoznaczoność tutaj wychodzi?
30 lis 22:25
Jerzy:
(1/x)*(x/lnx) ≠ lnx
...= limelnx*ln(x+1).....i teraz dopiero reguła H
30 lis 22:43
Pati: Jerzy, do tego właśnie doszłam, teraz mam mały problem z obliczeniem granicy lnx*ln(x+1) ;c
30 lis 22:49
30 lis 22:52
Jerzy:
W mianowniku 1/ lnx oczywiście
30 lis 22:53