Napisz równanie prostej, w której zawiera się wysokość tego trójkąta, poprowadzo
szatek:

Napisz równanie prostej, w której zawiera się wysokość tego trójkąta, poprowadzona na
przeciwprostokątną.
x≥−4 (niebieska)
y≥−6 (zielona)
y≤−x−1 (czerwona)
A(−4;−6)
B(5;−6)
C(−4;C)
Chciałem ułożyć układ równań y=−x−1 i y=x+b (bo przecięz muszą się przeciąć pod kątem prostym
na przeciwprostokątnej więc współczynnik będzie przeciwny), ale nie wiem jak wyliczyć wyraz
wolny "b". Jakieś sugestie?
30 lis 20:45
szatek: Dobra, zadanie już nie ważne bo zauwazyłem błąd w swoim rozumowaniu
30 lis 20:58
Eta:
BC: y=−x−1 i AC: x=−4 ⇒ C( −4,3)
h: y= 1(x−xA)+yA ⇒ h: y=x−2
30 lis 20:58