Dziedzina funkcji log
Mati: Wyznacz dziedzinę funkcji
f(x) = logx(1−2x−1)
30 lis 20:40
Mati: pomocy
30 lis 20:48
Mati: Jeszcze takie
log3x + logx3 = 2
30 lis 20:49
pawjan: tylko dziedzinę?
30 lis 20:50
pawjan: podstawa logarytmu musi byc wiekza od 0 i różna od 1 , a
liczba logarytmowana musi byc większa od zera
30 lis 20:52
pawjan: w drugim
x>0 i x≠1
w pierwszym
x>0 i
2x−1<1
z monotonicznosci funkcji wykładniczej x−1<0
czyli w koncu x nalezy do (0,1)
30 lis 20:56
Mati: W tym 1 tak a w tym 2 rozwiązać równanie...
w 2 ja bym zrobił tak
| log33 | |
| + log3x = 2 x>0 i x≠1 <=> x ∊ (0,1)u(1,+∞) |
| log3x | |
tylko co dalej...
a szczerze mówiąc 1 nie wiem jak tknąć
30 lis 20:57
pawjan: no pierwsze zrobiłem,a drugie juz robie
30 lis 21:03
Mati: AAA to już rozumiem...nie wiem czemu zablokowałem się jak to zwykła dziedzina

Dziękuję...gorzej z tym 2 chyba bo się zgubiłem
30 lis 21:05
pawjan: dobra mati kolego jak doszedłes do tego momentu to sprowadzasz ten logarytm i dwojke do jednego
ułamka o mianowniku log
3x
wtedy masz wzór skróconego mnozenia w liczniku na kwatrat róźnicy
| log23x − 2log3x +1 | |
| =0 |
| log3x | |
z tego wynika ze log
3x = 1
czyli x =3
30 lis 21:10
Mati: Dzięki. A mógłbyś mi to jeszcze jakoś bardziej po kolei rozpisać? Bo chyba nie bardzo to
ogarniam jeszcze...
30 lis 21:14
Mati: ?
30 lis 21:22
Mati:
30 lis 21:34
Mila:
log
3x + log
x3 = 2
x>0 i x≠1
log
3x=t
t
2+1=2t
t
2−2t+1=0
(t−1)
2=0
t=1⇔
log
3x=1⇔
3
1=x
x=3
===
30 lis 21:41
Mati: oo dziękuję bardzo

To mi dużo rozjaśniło
30 lis 21:45