dwa
Charlie_wykałaczka: Pytanie teoretyczne
Czy jeśli mam granice funkcji np. lim x−> oo
i wyjdzie mi , x−>−oo, to mogę napisać, że g= −oo?
30 lis 20:34
Jack:
?
przede wszystkim lim f(x)
musi byc z czegos...np z funkcji
a pytania nie rozumiem.
30 lis 21:24
Janek191:
Wielki chaos
30 lis 21:40
Charlie_wykałaczka: No jak, przecież w tym chaosie jest porządek.
Np.
lim x−>oo 2x(sqrt{x−1} − sqrt{x+5}) , wychodzi mi −oo
/\
|
a tutaj mamy do +oo, czy mogę zapisać, że g=−oo?
30 lis 21:55
Milo: Raczej nie g, bo nieskończoność nie ma wartości liczbowej. Napisz po prostu limf(x) = −∞
30 lis 21:57
Charlie_wykałaczka: A dlaczego nie, oo to też jakaś wartość jest, tylko nieskonczenie wielka XD
30 lis 21:58
Adamm: nie, to nie jest wartość a jedynie symbol
30 lis 22:06
Charlie_wykałaczka: dzięki
30 lis 22:11