Narysuj wykres/rozwiąż równanie
Maks aka Murzyn: Siema, nie wiem kompletnie jak ugryźć zadanie z logarytmem naturalnym. Wiem że jego podstawą
jest liczba eulera ale nic mi nie świta.
Ogólnie mam narysować wykres z funkcji:
f(x)=3−ln(x+2)
Wszystko by było okay gdyby nie ten logarytm. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak go rozpisywać,
zrozumieć i używać?
Byłbym bardzo wdzięczny.
30 lis 20:28
Adamm: rysujesz lnx, tak samo jak każdą inną funkcję logarytmiczną
ln1=0, lne=1, lne2=2
z tym że tutaj masz 1 dla ~2,71 a 2 dla ~7,34
30 lis 20:33
Maks aka Murzyn: Cały czas nie bardzo ogarniam tego ln'a

gdybyś mógł jakoś mi rozpisać ten wzór byłbym
wdzięczny T>T
30 lis 20:42