uporządkuj wartości
Maturzysta: Uporządkuj rosnąco wartości a,b,c,d jeśli
|1+3a|+√2≤2√2
b=√2log2 19
c=sin390 + cos 540
d=√12−8√2 − 12|5−4√2|
wyliczyłem już, że c = −12 ale nie wiem jak zrobić pozostałe.
30 lis 18:20
karb: zauważ, że b>0
w przykładzie z a skróć √2 z ilorazem 2/√2 i zauważ w jakim przedziale znajduje się a
w d zapisz wyrażenie z modułem w postaci pierwiastka (najpierw pozbądź się wartości
bezwzględnej, potem podnieś do potęgi i spierwiastkuj). Potem różnica i to ci powinno dać
przybliżoną wartość d
na tej podstawie powinno dać rade ustalić, co jest największe. Jeśli nie to daj znać,
spróbujemy to dalej rozwiązać
30 lis 18:33
Adamm: |1+3a|+
√2≤
√2
1+3a=0
30 lis 18:42
Maturzysta: Dziękuję wam obojgu, teraz wszystko wyszło.
30 lis 18:45
C1: Hej, robiłam to sposobami, które podpowiedzieliście i wyszło mi, że d jest mniejsze od b, a
powinno wyjść odwrotnie. Czy ktoś mógłby mi pomóc w wyliczeniu d?
30 lis 19:00