Oblicz
K: Oblicz,
√x+6+ 2√x+5 + √x−1−√x+5=4
Postawiłem za √x+5 =t, zwinąłem otrzymane wyrażenia do wzorów skróconego mnożenia:
√(t+1)2 +√t2−6−t =4. I tu mam problem − wyrażenia spod drugiego pierwiastka nie zwinę
do wzoru jak tego pod pierwszym. Jak zatem zrobić? Chciałem potem skorzystać z tego, że
wyrażenie pod pierwiastekim do kwadratu daje jego wartość bezwzględną.
30 lis 17:17
karb: po pierwsze, zrobiłeś błąd. W obecnej formie zapisu √x+5=t2, ale idźmy dalej.
t+1+√(t−3)(t+2)=4
t−3+√(t−3)(t+2)=0
Wyłącz √t−3, oblicz jakie musi być t, podstaw do x i w zasadzie koniec zadania
30 lis 18:02
K: W obecnej formie zapisu? A to jest stara i nowa forma zapisu?
30 lis 18:20
karb: obecnej, czyli twojej, √x+5=t2
30 lis 18:40
Mila:
cd 17:17
√x+5=t
t≥0 ( to: t+1>0)
x+5=t2
√(t+1)2+√t2−t−6=4⇔
t+1+√t2−t−6=4
√t2−t−6=4−t−1
√t2−t−6=3−t i 3−t≥0⇔t≤3 i t≥0
t2−t−6=9−6t+t2
t=3 ∊D
x+5=32
x+5=9
x=4
sprawdzenie:
L=√4+6+2*√4+5+√4−1−√4+5=√10+2*3+√3−3=4=P
30 lis 21:02