zadanie matematyka stosowana AGH
matematyk: Prosze obliczyc Objętość czesci wspolnej KUL K1 ∩ K2 :
K1= X2 +Y2 + (Z−1)2 ≤4
K2= X2 + Y2 +(Z−2)2 ≤4
za pomocą całki potrojnej.
Bardzo prosze o wyznaczenie granic , zadanie z matematyki stosowanej , pozdrawiam
30 lis 16:43
matematyk:
30 lis 16:47
'Leszek : Wykonaj rysunek w plaszczyznie (x,z) beda to dwa okregi o promieniach R= 2,
wyznacz punkty przeciecia okregow na lini z = 3/2 , x = √15/2
Obszar calkowania to bedzie okrag lezacy w plaszczyznie z = 3/2 o promieniu
r = = √15/2 ,
Nastepnie przejdz do wspolrzednych biegunowych
r ⊂< 0 ,√15/2 >
φ ⊂ < 0 , 2π >
Objetosc bryly V = 2 ∫ dz ∫ dx ∫ dy
z ⊂ < 3/2 , √4 − x2 − y2 − 1 >
30 lis 17:41
matematyk: wlasnie nie bardzo rozumiem skad sie bierze z=3/2 i x= √15/2 kurcze..
30 lis 18:03
matematyk: tzn r= mam juz bo przyrownalem (dolna) plaszczyzne −
√4−x2−y2 +2 do
√4−x2−y2 +1 (gorna)
czyli
−
√4−x2−y2 +2=
√4−x2−y2 +1 i wychodzi rzeczywiscie ze r=
√15/2
czyli x
2+y
2 ≤ 15/4 tak? i teraz calke po dz calkuje w granicach od gornej plaszczyzny do
dolnej a nastepne dwie calki moge calkowac w granicach od z do 2π oraz dr od 0 do
√15/4
30 lis 18:09
Adamm: najpierw sprawdzasz punkt przecięcia dwóch sfer, x
2+y
2+(z−1)
2=x
2+y
2+(z−2)
2
z−1=z−2 lub z−1=2−z
| | 15 | | 3 | |
czyli okrąg x2+y2= |
| na wysokości z= |
| jest naszym punktem przecięcia |
| | 4 | | 2 | |
| | √15 | | √15 | | √15 | | √15 | |
− |
| ≤x≤ |
| , − |
| ≤y≤ |
| , √4−x2−y2+1≤z≤−√4−x2−y2+2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
30 lis 18:21
'Leszek : Sorry
zmienna z ⊂ < 3/2 , √4 − x2 − y2 + 1 >
30 lis 18:32
matematyk: dzieki wielkie panowie
30 lis 18:44
'Leszek :
V = 4π [ ∫ √4−r2 r dr + 0,5 ∫ r dr ] i calkowanie od dla zmiennej r od 0. do √15/2
Otrzymalem wynik V = 13π/4
Prosze sprawdzic ?
30 lis 18:44
matematyk: 27π/4 , pewnie blad w obliczeniach ale metoda poprawna
30 lis 20:51