pochodne
niebieskaEWA: czy dobrze to licze?

d'(x) = x
xx = e
x lnxx (x
x)' = e
x lnxx e
x lnx
b'(x) = arcsin
4√1 − 5x = 1/
√ 1 − √1 − 5x *
14 (1 − 5x)
−3/4 * (−5)
30 lis 15:25
Adamm: xxx≠exlnxx, po drugie zamiast (xx)' powinno być (xlnxx)'
30 lis 15:29
Jerzy:
Żle ..
d'(x) = e
xxlnx = x
x(x
x*lnx)'
| | 1 | |
(xxlnx)' = (xx)'*lnx + xx* |
| |
| | x | |
i wreszcie : (x
x)' = x
x(lnx + 1)
... i teraz baw sie dalej.
30 lis 15:30
student: Adamm akurat xxx
30 lis 15:32
Jerzy:
w pierwszej linijce miało być: d'(x) = (exx*lnx)' = xx(xx*lnx)'
30 lis 15:32
niebieskaEWA: dlaczego xx = xx (lnx +1) jakas nowa regula?xd
30 lis 15:36
Jerzy:
xx = exlnx
(xx)' = (exlnx)' = = exlnx(lnx + 1) = xx(lnx + 1)
30 lis 15:38
Jerzy:
Tam nie było : xx = xx(lnx + 1) , tylko : (xx)' = xx(lnx + 1)
30 lis 15:39
niebieskaEWA: ok, wynik koncowy wyszedl mi teraz:
| | xx | |
d'(x) = exxlnx * (xx lnx)' = exxlnx (xxlnx (lnx + 1) *lnx + |
| |
| | x | |
czy jest ok?
30 lis 16:08