Pytania i odpowiedz
miro412: po zaokrągleniu liczby 237,28 do dziesiątek stanowi liczba 24?
f)jeżeli jeden z katów trójkąta ma 110stopni to trójkąt jest rozwartokątny?
g) 40 milimetrów to 4%m?
h) kąt przyległy do 125 stopni wynosi 50stopni?
prawda czy fałsz? prosze o rozwiązanie i z wyjaśnienie, np:
jeżeli dwa kąty trójkąta maj miary 25stopni i 335 stopni to ten trójkąt jest prostokątry
35+25=60
180stopni − 60stopni =120stopni to jest Fałsz F
12 sty 15:49
Eta:
a) fałsz , bo 237,28 ≈ 240
b) prawda bo jezeli jeden z katów ma miarę € (90
o,180
o) to Δ −−rozwartokątny
| | 40) | | 4 | |
c) prawda bo 1m= 1000 mm to |
| = |
| = 4% m
|
| | 1000 | | 100 | |
d) fałsz , bo suma miar kątów przyległych = 180
o ( 125
o +50
o≠180
o)
12 sty 16:05