Zbadaj zbieżność szeregu
Bartooo: Siemka jest ktoś kto potrafi udowodnić że ten szereg jest rozbieżny? Z kryt. D'Alemberta
wychodzi 1
więc jest nie rozstrzygnięte czy jest rozbieżny
∞
∑ (en * n!)/nn
n=1
30 lis 12:54
Sanders: | | n! | |
Zastanów się wpierw nad |
| |
| | nn | |
30 lis 12:56
Sanders: | an+1 | | (n+1)! | | nn | | 1 | |
| = |
| * |
| ....... da nam |
| <1 |
| an | | (n+1)n+1 | | n! | | e | |
30 lis 12:58
Sanders: gdy g=1 te kryterium nie działa
30 lis 13:01
Bartooo: Dzieki wielkie za pomoc lecz zapomniałeś jeszcze o en+1 oraz en, czyli troszkę sie tam
pozmienia
30 lis 13:20
Bartooo: I wtedy wychodzi e/e co nam daje 1
30 lis 13:21
jc:
| n! en | |
| > 1, dlatego szereg jest rozbieżny. |
| nn | |
30 lis 14:30
Bartooo: A jak do tego dojść
30 lis 14:52
jc:
b
k = (1+1/k)
k < e
| | nn−1 | | nn | |
en > en−1 > b1 b2 b3 ... bn−1 = |
| = |
| |
| | (n−1)! | | n! | |
30 lis 15:00
Bartooo: Hm, chyba to dla mnie za trudne
30 lis 15:04