Jaką kwotę należy wpłacić teraz na 10%
gaga63929: Jaką kwotę należy wpłacić teraz na 10%, aby przez kolejnych 5 lat otrzymywać kwoty po 5000zł?
30 lis 12:32
yht:
zakładam 19−sto procentowy podatek od odsetek
K = ?
p = 10
K*0.081= 5000
0.081K = 5000
K =
61728.40 zł
30 lis 12:36
gaga63929: odpowiedź musi być równa 18 953, 93
30 lis 12:44
yht:
to możliwe że źle zrozumiałem polecenie.
ja rozumiem to tak:
jaką kwotę należy wpłacić na 10% w skali roku aby co roku otrzymywać po 5000 zł odsetek.
30 lis 12:51
piotr1973: k=5000; r=1.1; ((((x*r−k)*r−k)*r−k)*r−k)*r−k=0 ⇒ x≈18953.9
30 lis 13:29