Zadania z twierdzenia de L'Hospitala
Anonim 2016: Witam, bardzo prosze o sprawdzenie wyniku z wyprowadzenia pochodnej z twierdzenia de
L'Hospitala
lim x*sinx
−1
x−>
∞
Wyszedł mi taki wynik:
Dobrze czy źle?
30 lis 11:52
Jerzy:
Źle..
| | sin(1/x) | | | |
= lim |
| = |
| = cos(1/x) |
| | | | | |
30 lis 12:17
Jerzy:
A po co Ci do tej granicy reguła H ?
30 lis 12:19
'Leszek : Skorzystaj z twierdzenia
| | sin x | |
lim |
| = 1 , dla x → 0 |
| | x | |
i przeksztalc twoj wzor do postaci jaka pokazal p.Jerzy
| | sin(1/x) | |
lim |
| = 1 , dla x → ∞ |
| | (1/x) | |
30 lis 12:45
Anonim 2016: Ok, dzieki.
30 lis 14:30