Jaką kwotą będziemy dysponować
gaga63929: Jaką kwotą będziemy dysponować przy końcu 8 roku, jeśli teraz wpłacimy 3000zł, a w każdym
następnym roku po 500zł, przy rocznej stopie procentowej 4% ?
30 lis 11:50
gaga63929: chodzi mi o jakiś konkretny wzór, bo bez sensu liczyc każdy rok sposobem Kn=(Kn−1+500) *
1,04
30 lis 12:19
yht:
uwzględniając 19−sto procentowy podatek od odsetek, rzeczywiste oprocentowanie roczne wynosi
0.81*4% = 3.24%
liczysz sumę odsetek:
3000*3.24% = 3000*0.0324 = 97.20 zł to są odsetki po 1−wszym roku
3500*3.24 % = 3500*0.0324 = 113.40 zł odsetki po 2−gim roku
4000*3.24 % = 4000*0.0324 = 129.60 zł odsetki po 3−cim roku
...
6500*3.24 % = 6500*0.0324 = 210.60 zł − odsetki po 8−smym roku
dodajesz sumę odsetek, wyjdzie ta suma równa 1231.20 zł jeśli się nie pomyliłem
i do tego dodajesz wpłaconą sumę czyli 3000 na początku i 7 wpłat po 500 zł
3000+7*500 = 3000+3500 = 6500 zł
szukana kwota to 6500 zł + 1231.20 zł = 7731.20 zł
30 lis 12:20
yht:
co do konkretnego wzoru, odsetki możesz policzyć z sumy 8 początkowych wyrazów ciągu
arytmetycznego o pierwszym wyrazie a1 = 97.2 oraz różnicy r = 113.4−97.2 = [P[16.2]
30 lis 12:22