Kule
Justyna: 1. Pole powierzchni kuli wynosi 144 π cm kwadratowych. Oblicz objętość tej kuli.
2. Przekrój osiowy kuli jest kołem którego obwód ma długość 18πcm. Oblicz pole powierzchni i
objętość tej kuli.
3. Przekrojem kuli jest koło o obwodzie 2πcm , a pole powierzchni tego przekroju wynosi 25%
pola powierzchni koła wielkiego tej kuli. Oblicz pole powierzchni i objętość kuli.
30 lis 11:35
Jerzy:
I z czym masz problem ?
30 lis 11:42
Justyna: Z rozwiązaniem
30 lis 11:43
faust: P
k =4πR
2
większość danych masz podstawiaj i licz
30 lis 11:43
Justyna: Do czego to ?
30 lis 11:46
faust: co do czego
30 lis 11:47
Justyna: To co napisałeś
30 lis 11:47
Jerzy:
Z pierwszego oblicz R i wstaw do drugiego.
30 lis 11:49
yht:
1.
P
C = 144π
V = ?
P
C = 4π*R
2
4π*R
2 = 144π
R
2 = 36
R = 6
V = 288π cm
3
2.
Ob = 18π
P
C = ?, V = ?
Ob = 2π*R
2π*R = 18π
R = 9
P
C = 4π*R
2
P
C = 4π*9
2
P
C = 324π cm
2
V = 972π cm
3
3.
ob
p = 2π
p
p = 0.25p
kw
P
C = ?, V = ?
r − promień przekroju kuli
R − promień koła wielkiego kuli
ob
p = 2π*r
2π*r = 2π
r = 1
p
p = π*r
2
p
p = π*1
2
p
p = π
p
kw = π*R
2
p
p = 0.25p
kw
π = 0.25π*R
2
0.25π*R
2 = π |:π
0.25R
2 = 1 |*4
R
2 = 4
R = 2
P
C = π*R
2
P
C = π*2
2
P
C = 4π cm
2
30 lis 11:50
faust: wzory na pole powierzchni kuli oraz na objętość pole powierzchni masz podane dzięki temu
znajdziesz R i obliczysz objętość to do zad. 1
30 lis 11:52
Justyna: Dziękuję
30 lis 15:51