Ostroslupy
Justyna: 1. W ostroslupie prawidłowym czworokatnym krawędź boczna tworzy z wysokością tego ostroslupa
kąt o mierze 30 stopni. Przekątna podstawy tego ostroslupa ma długość 8 cm. Oblicz pole
powierzchni bocznej i objętość tego ostroslupa.
2. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostroslupa prawidłowego czworokatnego którego
wszystkie krawędzie mają długość 2 cm.
3. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostroslupa prawidłowego szesciokatnego o
krawędzi podstawy długości 4 cm i krawedzi bocznej 6 cm.
30 lis 11:17
Justyna: Hej
30 lis 15:52
dero2005:

d = 8
h = 4
√3
h
s =
√(a2)2 + h2 = 2
√14
P
b = 2*a*h
s =
30 lis 19:20
dero2005:

a = 2
d = a
√2 = 2
√2
h =
√a2 − (d2)2 =
√2
P
c = a
2 + a
2√3 = a
2(1 +
√3) =
30 lis 19:25
dero2005:

a = 4
l = 6
h =
√l2 − a2 = 2
√5
h
s =
√l2 − (a2)2 = 4
√2
30 lis 19:36