matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zespolone
patryk:
Z
4
−1+i=0 Nie za bardzo wiem jak to rozwiązać.
30 lis 10:52
Mila:
z
4
=1−i |1−i|=
√
2
1
√
2
cosα=
=
√
2
2
1
√
2
sinα=−
=−
⇔
√
2
2
π
7π
α=2π−
=
4
4
7π
+2kπ
4
7π
+2kπ
4
z
k
=
4
√
√
2
*(cos
+i sin
), gdzie k∊{0,1,2,3}
4
4
7π
7π
π
π
z
0
=
8
√
2
*(cos
+i sin
)=
8
√
2
*( sin(
+i cos
)
16
16
16
16
Przybliżone wartości podać albo żmudne rachunki:
π
π
cos
=2*cos
2
−1
8
16
√
2+
√
2
π
=2*cos
2
−1
2
16
...
30 lis 17:18