Wielomiany
Omian: 3x4 +2x2 +1
Rozloz na czynniki
30 lis 10:50
ICSP: 3x4 + 2x2 + 1 = 3x4 + 2√3x2 + 1 − (2√3 − 2)x2 = (√3x2 + 1)2 − (√2√3 − 2x)2 =
(√3x2 + √2√3 − 2x + 1)(√3x2 − √2√3 − 2x + 1)
30 lis 10:54
Omian: A jeżeli pod x2 podstawie t a następnie z powstałego wielomianu wylicze delte a ta wyjdzie
ujemna ( w tym przypadku) to mogę tak zostawić? W sensie ze podstawie to t liczę delte, delta
ujemna więc sie nie rozłoży. Tak dzisiaj na lekcji mi tłumaczyła Pani profesor z którą nie
mogłem się zgodzić. Chce się upewnić kto ma rację.
30 lis 18:18
Adamm: to jest wielomian czwartego stopnia, polecenie to rozłóż na czynniki, wielomian 4 stopnia
zawsze można rozłożyć na czynniki, więc nie możesz tego zostawić
30 lis 18:23
ICSP: Dziwne. Mimo ujemnej delty ( po podstawieniu ) udało mi się rozłożyć wielomian do iloczynu
dwóch trójmianów kwadratowych.
Może przemówi do ciebie bardziej trywialny i dużo częstszy przykład :
w(x) = (x2 + √2x + 1)(x2 − √2x + 1)
Wymnóż i zobacz co dostaniesz ( zauważ, że oba trójmiany kwadratowe nie mają pierwiastków)
30 lis 18:24
karb: odpowiedź brzmi: zależy. To co zrobił ICSP wyżej pokazuje, że można rozłożyć ten wielomian,
więc tu punkt dla ciebie. Pamiętaj, że da się rozłożyć każdy wielomian na iloczyn czynników
liniowych lub kwadratowych (tych nierozkładalnych, zawsze dodatnich lub ujemnych). Jednak
twoja profesorka też ma trochę racji, ponieważ w szkole średniej zazwyczaj rozkłada się
wielomiany o pierwiastkach wymiernych, albo takich niewymiernych, na które łatwo wpaść. Zależy
też jak brzmi treść polecenia. Jeśli jest to "rozłóż na czynniki" to moim zdaniem masz rację.
Jeśli "rozłóż na czynniki wymierne" to profesorka.
30 lis 18:24