matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbieznosc
aksa:
ktoś sprawdzi?dobrze mam zrobione? f
n
(x)=ne
−
n
x
2
, x∊[0,
∞
) zb punktowa:
n
∞
1
lim
n
→
∞
to jest symbol
czyli=(H)
=0
e
n
x
2
∞
e
n
x
2
*x
2
czyli f
n
zb punktowo do zera. zb jednostajna:
n
sup|f
n
(x)−f(x)| = sup|
|
e
n
x
2
n
2n
2
x
(
)'=...=−
e
n
x
2
e
n
x
2
2n
2
x
−
=0
e
n
x
2
x=0
n
sup|f
n
(0)−f(0)|=sup |
| = n ? czyli nie ma zb jednostajnej
e
n
0
2
30 lis 09:48
aksa:
30 lis 10:42