Nieparzystosc funkcji
Electron: Mam takie zadanko: Sprawdzic, czy funkcja jest nieparzysta
f(x) = log10(x+(pierw(1+x2)
f(−x) = log10(−x+(pierw 1+x2) generalnie tez jest >0, ale to nie jest to samo
−f(x) = −1*log10(x+ pierw(1+x2) czyli cos <0
dobrze licze?
30 lis 09:08
Jerzy:
| | 1 | |
f(−x) = log(√1+x2 − x) = log( |
| ) = log (√1+x2 +x)−1 = −f(x) |
| | √1+x2 +x | |
30 lis 09:15
Milo: −f(−x) = −log(−x+
√1+x2) = log(−x+
√1+x2)
−1
| | 1 | |
Sprawdź, czy |
| = x + √1+x2 |
| | −x+√1+x2 | |
Jeśli tak, to −f(−x) = f(x), czyli funkcja jest nieparzysta.
30 lis 09:18
Jerzy:
To już ma pokazane.
30 lis 09:25
Electron: to mam jedno pytanko, dlaczego log(√{1+x2} − x) = log(1/√{1+x2}+x) ?
30 lis 09:31
Jerzy:
| | 1 | |
Bo: √1+x2 − x = |
| |
| | √1+x2 + x | |
30 lis 09:36
Electron: Ja wiem, ze to glupie pytanie, ale wlasnie nie wiem skad to sie bierze xD, to jest jakis wzor
czy cos

?
30 lis 09:59
ICSP:
arsinh(x) jest funkcją nieparzystą jako funkcja odwrotna do sinusa hiperbolicznego (funkcji
nieparzystej)
zatem f(x) również jest nieparzysta.
Dodatkowo założenie x > 0 jest błędne. Parzystość funkcji badamy tylko gdy x , −x ∊ D
f.
30 lis 10:09
Jerzy:
Pomnóż prawą stronę ( licznik i mianownik ) przez sprzężenie mianownika i dostaniesz lewą.
30 lis 10:28
Electron: Dzieki wielkie

, w sumie moglem jak w granicach liczyc na sprzezenie, ale totalnie mi to nie
wpadlo do glowy xD
30 lis 11:09